острыи


острыи
Острый — острыи (2)
1. Имеющий режущий край или колющий конец:

Загородите полю ворота своими острыми стрѣлами за землю Русскую, за раны Игоревы, буего Святъславлича! 33. Единъ же Изяславъ, сынъ Васильковъ, позвони своими острыми мечи о шеломы Литовьскыя, притрепа славу дѣду своему Всеславу. 33.

Яко обоюдѣ остръмъ мечемь Христовомь страхъмь въоружь ся, змия оступьника низълагаеши. Мин. нояб., 291 (1097 г.). Вы бо тѣмъ и намъ оружие, земля Русьскыя забрала и утвьржение, и меча обоюду остра. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 25 (XII в. ← XI в.). Горѣ же въ чрѣвѣ имущимъ и доящимъ въ дьни тыя, будеть бо нужа велья и гнѣвъ людемъ симъ, и падутъ острыми мечи и плѣнени будуть всеми языкы. Хрон. Амарт., 268 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Боися языка, яко меча остра; а гнѣва, яко и льва люта; а сласти, яко пещи ражежьныя. Посл. Илар., 200 об. (XIV в. ← XI в.). И ти, пришедше ... паче же на праздникъ, месящеся с людми и под ризами храняще ножа остры. Флав. Полон. Иерус., 267 (XVI в. ← нач. XII в.). На верху же всажены быша златы гвозды, и велици, и долзи, исти яко стрѣлы остры, да никоторыи же птичь, сѣд, осквернить верха. Там же, 371. О злое, острое оружие диаволе и стрѣла, лѣтящеи с чемеремъ! Сл. Дан. Зат., 32 (нач. XVII в. ← XII в.). Очима же грозоокъ (Александр) ... зуби же его остри, акы змиевы. Александр., 15—16 (XV в. ← XII в.). 1217: А другое слово ему рекшю прегордо: Острыи мечю, борзыи коню, многая Руси. Ипат. лет., 736 (XV в.). И бысть сѣча великая надъ Римляны ... и самому королеви возложи (Александр) печать на лицы острымъ своимъ копиемъ. Ж. Алекс. Нев., 4 (XVI в. ← XIII в.). Еже птице хватаниемъ кръметь се, то тѣмъ ногъте остри при ногу. Шест. Ио. екз., 175 об. (1263 г.). Якоже брони тверды стрѣлы остры и горькы не дадять проити. Пчела, 232 (XIV в. ← XIII в.). Ти бо бяше сторожевыя полкы, на щитѣ рожены, под трубами поють, под шеломы възлелѣаны, конець копия вскормлены, с востраго меча поены в Литовьскои земли. Задон. К-Б, 549 (XV в. ← XIV в.). Въ тъ же часъ станеть дьяволъ, имѣя в зубѣхъ стрѣлу остру и очи поострени, и скрегча зубы на стоящая въ церкьви. Корм. Варс., 311 об. (XIV в.).

∆ У того было сокола у карабля ... вместо уса было воткнуто два острыя ножика булатныя. Кирша Д., 1. Похот держал ко граду Киеву... а завет положил, чтоп отнють во всю широкую дорогу острой сабли из ножен не вынимать. Былины Тихонр., 5. Брал Михайлушко коленной он лук, / Брал Михайлушко стрелу острую / ...Увидели Михайлушка во чистом поли. Григор. Арх. был., I, 263. Сідлай мі, тату, коня бистрого, / Коня бистрого, меча острого. Ант. и Драг. Истор. пес. малор. нар., I, 33. Як ми утікали бистрою річкою; / ...А за нами турки з острими шаблями. Там же, 272. Жене молодой куплю острый мечь, / Куплю острый мечь да и голову з плечь. Шейн. Белор. сб., I, 1, 411. Як и сняў жа сын Данила востру шабельку з плеч, / И сняў Кацярине буйну голову з плеч. Там же, 435.
|| Суживающийся к концу, заканчивающийся острием.

Въ тъ же дьнь святаго мученика Ермолы и стратоника, иже на остромь холме преподобнаго отьца нашего Еупатия епископа и ... многострадальца Еразма ... святыхъ тмы постравших (так!) въ Антиохьи въ царство Декия. Прол. 1383 г., 77—77 об. Въ третии жъ день проидохомъ острую луку. Игн. Пут. 1392 г. Срезн. Матер., II, 747.

2. Шероховатый, неровный.

Вьсяка дъбрь наплъниться, и вьсяка гора и хлъмъ съмѣриться, и будуть стрьпътьная въ правая и острии (τραχεια) въ пути гладъкы. Остр. ев., 258 (1056—1057 гг.). Непреклоннии путьници стьзя узъкыя и острыя были есте, напастии множьство яко пѣны морьскыя отрѣюще. Мин. окт., 87 (1096 г.). Яко же съказають святии мужи, рекуще: Имать гладъкыи путь и мякъкыи водьца, льстивъ бѣсъ и лукавъ сладостию вьсякою бѣдя, иже его послушаеть въ изгыбѣль ведыи, а острыи и люты путь ангела благодѣтьна труды благовольныими ведуть въ благое съвьршение. Златостр., 69—70 (XII в.).

|| Колючий, шершавый, жесткий.

А одежа его (Феодосия) бѣ свита власяна остра на тѣлѣ, извьну же на неи и ина свита, и таже вельми худа сущи. Ж. Феод., 64—65 (XII в. ← ок. 1088 г.). По сих же в сукно худо и остро облеченъ, и ладиица мала пристроена, вложено скверненое и нечистое его (Леона) тѣло, и в нарицаемомъ Пръвомъ островѣ изнесше и погребоша. Хрон. Амарт., 496 (XV в. ← XI в.).

3. Очень сильный (о чувствах, переживаниях).

И просто рещи общаго ради спасения, того ради схраняющеся сами, молюся от всякия острыя кручины и от всякого острозлобья. Ф. Студ., 2 (XIV в.). Видѣли вѣру теплую ученика и острую любовь, въздвиже весь апостольскии онъ ликъ, и преложися в дерзновение мужьское. Там же, 49—50. Таковыи бо искусникъ ... отъ сих же отъходяще, и в другая преселяющеся, укрывающеся стрѣлы похотьныя, нѣ на кое время аще не тщеславия прилагающе остраго гнѣва, тамо убииства стрѣлу оставляюще. Там же, 160.

4. Быстрый, стремительный.

Римляне же ... рекше, яко богъ поборникъ нашь есть, иже въздвигъ рукы противных наших, да сѣкуть друг друга, но устрѣмлениа их остра на нас будуть, скоро единоумствуеть на ны. Флав. Полон. Иерус., 339 (XVI в. ← нач. XII в.).

|| Резкий, порывистый (о ветре).

Рѣчь жидовьскаго языка преложено на рускую... жд. — тигро, рус. — вѣтръ остръ. Новг. корм. 1282 г., 613—613 об.

5. Опасный, угрожающий бедствием.

И то все слышавше, Елеазаръ, Симоновъ сынъ, и Захариа Фалековъ, родомъ иерѣя, суща с людми, и думаста, что достоино творити, остру врѣмени приспѣвшю на ня, зане и сами затворени суть, и по внѣшнюю помощь не мощно послати. Флав. Полон. Иерус., 333 (XVI в. ← нач. XII в.).

6. Едкий (на вкус).

Аще ли будетъ въ желудии ли въ дрѣныни то тръпка се створитъ и остра, а въ теревиндѣ и въ орасѣ мекька и гладка и маслъна. Шест. Ио. екз., 102 (1263 г.).

7. Восприимчивый, проницательный, тонкий.

Егда же исполчатся вси, полкъ яко едино тѣло будеть. ...Скоровратно же есть привидѣние ихъ, и уши ихъ остри на послушание. Флав. Полон. Иерус., 298 (XVI в. ← нач. XII в.). Обаче никто же намъ, аще и зѣло остромь умомъ естъ, о тлѣющиимъ семъ естьствѣ, да не зазираетъ, яко же акы немощьно быти бесѣдуюшемъ намъ, ни да проситъ от нас рекы: на чесомъ стоитъ водное естьство? Шест. Ио. екз., 59 (1263 г.). И въ сердцихъ своихъ прорастимъ вѣру къ владыцѣ своему господу ... и округъ обьставимъ мыслии нашихъ, акы классовнаа осия, остры и бъдръливы мысли на отгнание зломыслъныхъ бѣсовь. Там же, 78 об. Се же остри промыслъ и ясьныи творьць испръва прозре на бытие изведе. Там же, 103.

8. Выразительный, меткий.

Отъ тою овъ помаза насъ и крыюша ся на среду приведе, не вѣмъ, что пострадавъ ли како подвигъ ся не достоинѣ сущаго в немъ духа, аще бо и острѣе слово обаче речетъ, вся приведетъ люблене и стражющее и слышащее. Гр. Бог., 210 об. (XIV в.).

◊ Острыми — твор. пад. мн. ч. м. р.; острыми — твор. пад. мн. ч. ж. р.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть что такое "острыи" в других словарях:

  • острыи — (58) пр. 1.Имеющий острый, сильно отточенный край, ребро: бь˫аше ст҃ѹю ѡстрымь камениѥмь. ПрЛ 1282, 17г; и черепы острыми стръгаша ˫а. Там же, 126б; по семь положиш(а) и на остры(х) черепина(х). ПрЮр XIV2, 37а; ра(д)iсѧ кнѧземъ нашимъ высоки… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • остро — (2*) нар. к острыи. 1.Во 2 знач.: ˫ако повержеши волчьцѣ желѣзныѣ, то ѡдинъ рогъ горѣ ѡстро стоитъ. (τὸ κέντρον!) Пч н. XV (1), 89 об. 2. В 6 знач.: два мѣха нѡсимъ одинъ пере(д) собою. кладемъ чюжи грѣхи. i по тонку ѡстрѡ iспытаѥмъ о нихъ. МПр… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • острѣи — (11) сравн. степ. к острыи. 1.Во 2 знач. Образн.: живо слово б҃иѥ ѡстрѣѥ меча. МПр XIV2, 54 об.; живо бо ре(ч) слово б҃ие и дѣиствено. и ѡстрѣе всѧкого мѣча ѡбоюду ѡстра. (τομώτερος) ЖВИ XIV–XV, 40в. 2. В 6 знач.: И о женѣ намъ и …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.