поничи


поничи
Поничи (2)
1. Ослабеть, уменьшиться.

Въ третье тотъ же огнь явился страшниѣ перваго широтою, и поникъ сшедъ на западъ; а стоялъ де тотъ огнь надъ Робозеромъ надъ водою часа съ полтора. АИ, IV, 331 (1662—1663 гг.).

|| Перен.:

Уныша бо градомъ забралы, а веселіе пониче. 22. Уныли голоси, пониче веселіе, трубы трубятъ Городеньскіи. 34.

Зѣло мниши ми ся божествьнаго писания не разумѣя, понеже токмо къ единои того части, гнѣвъ являя божии, помыслъмъ поникъ въ всемь до конца писании, излия на божия человѣколюбия. Ряз. кормч., 212 об. (1284 г.). Восплачется жена Иванова Федосия: Уже наша слава пониче в славнѣ городѣ Москвѣ. Задон. К-Б, 550 (XV в. ← XIV в.). Тимофеева жена Иволуевича тако же плакашеся, а ркучи так: Се уже веселие мое пониче в славнѣ градѣ Москвѣ. Задон. Ист.-2, 546 (кон. XV — нач. XVI в. ← XIV в.).

Ср. Даль (ТСЖВЯ): Поникать, поникнуть... изникать и умаляться; || пропадать, гибнуть, увядать, исчезать.
2. Склониться, нагнуться; склонить голову.

Не емли вѣры врагомъ своимъ въ вѣкы. И яко же мѣдь обръжявѣетъ, тако и злоба его; и аште не съмѣриться и поидеть поникъ, постави душу свою и хранися оть него. Изб. Св. 1076 г., 148 об. 1185: И рече (Игорь) бояромъ своимъ и дружинѣ своеи: Видите ли что есть знамение се? Они же узрѣвше и видиша вси, и поникоша главами. Ипат. лет., 638 (XV в.). Оному же сѣдшу, и ничто же въкуси брашна, но пребываше поникь, долу зря. Патер. Печ. (Абр.), 34 (XV в. ← XIII в.). Или не видѣлъ еси мужь крѣпкыхъ и хытрых, како поникли трепещють смерти. Пчела, 403 (XIV в. ← XIII в.).

Поничи долу.

Дьньсь на земли лежа и бъдръ, въ смѣшьника мѣсто дряхлъ, въ красотворьца мѣсто безъобразьнъ, въ яра мѣсто и прѣзоривъ, съмѣренъ являяся, въ величава мѣсто, долу пониченъ. Изб. Св. 1073 г., 39 об. Се же есть и грѣшника спасаеть богъ долу поникъша въ покаянии и въ смѣрении мнозѣ. Ряз. кормч., 215 (1284 г.). Той бо пришедъ ко епископу, приникь къ уху, бесѣдуеть к нему приклонся, а епископъ ни мало не восклонится к нему, нъ понича долу писаше. ВМЧ, нояб. 13—15, 966 (XVI в.).

Поничи лицемъ.

Есть лукавствуася и поникъ чернотою, и утреняа его исплънь льсти. Поничя лицем, и раслушая, идеже не познанъ бысть, варит тя. Библ. Генн. Сирах. XIX, 23—24 (1499 г.). Купец же Дмитрей став, на долг час пониче лицем на землю, не имея что отвещать царю. Пов. о Басарге, 100 (нач. XVII в. ← XV—XVI вв.).

|| ● Поничи очима — потупиться.

Взлюбиши господа отъ всея душа, ...правъ буди, истиненъ, смѣренъ, очима долу поничинъ, а умъ къ небеси простирая. Стословец Геннадия. Пам. др. церк. учит. лит. III, 16 (XIV в. ← XI в.).

3. Опуститься, лечь или сесть на что-л.

Егда глаголеши ко мнѣ, тогда взираю и обумираю, и въздеръжат ми вся уды тѣла моего, и поничю на землю. Сл. Дан. Зат., 29 (нач. XVII в. ← XII в.). Звѣрь же толико яко же нарицати святого услыша, убоявъся абие и на землю поникъ, плещи ми дасть. Ж. Ф. Студ., 146 об. (XII—XIII вв.).

◊ Пониче — 3-е л. ед. ч. аориста.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.