чистыи


чистыи
Чистый — чистыи, -ая, -ое (1)
1. Свободный, открытый, ничем не занятый.

Великыи же Никонъ отъиде въ островъ Тьмутороканьскыи, и ту обрѣтъ мѣсто чисто близь града, сѣде на немь. Ж. Феод. (Усп.), 35 б (XII—XIII вв. ← ок. 1088 г.). И зьрящю ему (Александру) на море, видѣ на чистѣ мѣстѣ дѣти играюща, яко же обычаи есть дѣтьмъ. Ж. Афан. Алекс. (Усп.), 5 б (XII—XIII вв.). 1251: И проиде Жаку плѣняя, и прииде на чиста мѣста, сташа станомъ. Ипат. лет., 812 (XV в.). Где у нас была степь чистая, тут стала у нас однем часом людми их многими, что великие и непроходимые леса темныя. Аз. пов. (поэт.), 61 (XVII в.).

Чистое поле, чисто поле.

1151: Въ четвержьныи же дьнь переже солнца Вячьславъ же и Изяславъ и Ростиславъ проидоша валъ на чистое поле, и поидоша бится. Ипат. лет., 434—435 (XV в.). Бѣ же церкви святого Николы от града 5 поприщь в дале на чистѣ полѣ, и тамо на вся лѣта сбирахуся людие. Сб. Тр. № 9, 181 (XIV в.). И обратихомъся на въсток солнца, идохом дьнии 8 и преидохомъ рѣку Тигръ, и внидѣхомъ в землю Пергию на поля чиста. Сб. Паис., 148 об. — 149 (XIV—XV вв.). Человѣкъ нѣкии хожаше на поли чистѣ, и нѣсть бѣ на поли томъ ни дебри и лѣса. Измар., 54 (XVI в. ← XIV—XV вв.). 1380: И въниде бо в землю их за Донъ, и бѣ ту поле чисто на усть рѣкы Непрядвы. Новг. 1 лет. (Комис.), 376 (XV в.). И тѣ станицы отъ крымскихъ людей громлены, а иные побиты, потому что поле чистое, укрытись станицамъ отъ крымскихъ людей негдѣ. Акты МГ, № 30 (1577 г.).

| То же в качестве постоянного эпитета:

Тогда въступи Игорь князь въ златъ стремень и поѣха по чистому полю. 8.

Седлаи, брате Ондреи, свои борзыи комони, а мои готовы, брате, на чистое поле. Задон. Ист.-1, 542 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.). Все наши поля чистые орды нагайскими изнасеяны. Аз. пов. (поэт.), 61 (XVII в.).

∆ Поиду в чистое поле под солнечную страну. Сб. заг., 489 (XVII в.). Выставал Илья на резвы ноги, / Спущал коня в чисто поле, / А сам выстал во сырой дуб. Рыбн. Песни (изд. 1-е), I, 37. А мы масленицу прокатали, прокатали, / Среди чиста поля затеряли, затеряли. Псков. песни, 5. Из якои тебе, брате, / Сторононьки ждати? / Чи од чистого поля, / Чи од Чорного моря, / Чи од славного Запорозья? Максим. Нар. укр. песни, 1, 62. Сѣдлай, хлопче, сѣдлай, малый, коня вороного, / Та побѣжи в чисте поле, чи йде ляхов много? Головацк. Галицк. нар. песни, I, 7.
Ср. В. Н. Перетц (К изучению «Сл. о п. Иг.». IV. Эпитеты в «Слове» и в устной традиции. — ИОРЯС, т. XXX, 1925. Л., 1926, с. 195): «Характерно, что наиболее устойчивым (в великор., украинской и белорусской устной традиции, — В. В.) оказалось сочетание этого эпитета, находимое в „Слове“».
|| Свободный, беспрепятственный, незапрещенный.

А вашому гостеви сѣмо буди путь чистъ, а нашому гостеви буди къ вамъ путь чистъ, а рубѣжа не дѣяти ни намъ в сѣбе въ Смоленьске, ни вамъ в себе в Ризѣ и на Гоцьскомь березѣ купьцомъ. Грам. Фед. Рост. Смол. грам., 66 (1284 г.). 1411: Прислалъ владыка Иванъ протопопу Темофея во Псковъ ...на попѣх подъезда просить; и Псковъ не повелелъ давати, отвѣщали тако: коли богъ дасть, будеть самъ владыка во Пьсковѣ, тогда и подъездъ его чистъ. Псков. 3 лет., 119 (XVI в.). А великого князя сыну боярскому дорога чиста къ волошскому воеводѣ, Польск. дела II, 118 (1537 г.).

|| Свободный от обязательств.

А та моя треть пожни ни заложена и не продана никому, чиста, Двин. грам., 323 (1590 г.).

2. Не загрязненный, не запачканный, вымытый.

Глагола ему (Петру) Иисус: Измъвеныи не трѣбуеть, тъкъмо нозѣ умыти, есть бо вьсь чистъ. Остр. ев., 154 об. (1056—1057 гг.). Яко же бышя въ чистахъ ризахъ въ цьркъвь вълѣзли спѣшяште, ти яко же уста и руцѣ измыють пекуштеся. Изб. Св. 1073 г. (Бод.), 73. И Ветъхъ дьнии сѣдяаше, и одежа его бѣла акы снѣгъ, и власи главы его акы вълна чиста. Сл. Иппол. об антихр., 33 (XII в.).

|| Опрятный, праздничный.

Тогда Пилатъ повслѣвъ дати тѣло Иисусово, и приимъ тѣло Иосифъ, обитъ е́ плащаницею чистою. Остр. ев., 202 (1056—1057 гг.). Одежа же его (Феодосия) бѣ худа и сплатана; о семь же многашьды родителема его нудящема и́ облещи ся въ одежю чисту. Ж. Феод. (Усп.), 28 а (XII—XIII вв. ← ок. 1088 г.). И бывшу дьни праздничну ...и повеленно бысть блаженому Феодосию предстояти и слуговати. И сего ради поущаеть его мати облещися въ одежду чисту. Патер. Печ. (Абр.), 27 (XV в. ← XIII в.)

|| Не затуманенный, не замутненный, ясный.

И вьрхъ горы чистъмь вѣтръмь повѣваемъ, свѣтьлы луча имы, и источьникы чисты и цвѣтъ вьсякъ добровоньнъ и красьнъ. Златостр., 92 (XII в.). Течеть же и на томь мѣстѣ вода чиста и сладъка. Ж. Ф. Студ., 44 (XII—XIII вв.). 1321: Бысть знамение въ солнци пред обѣднею: чисту сущю небу, внезапу померче солнце яко на час, и бысть яко мѣсяць 5 ночии. Новг. 1 лет., 96 (XIV в.). И абие строча въста, и прия и́ мати его съдрава и чиста очима. Прол. 1383 г., 47 об.

|| Беспримесный, не содержащий в себе ничего постороннего.

Аще сьде възьмеши, олово будеши възялъ, аще ли тамо, то злато чистое. Златостр., 119 (XII в.). И к тѣмъ бяху грамоты от мѣди чистыя створенны изображена комуждо стихия. Александр., 39 (XV в. ← XII в.). 1259: Внутрьнии же еи (церкви) помостъ бѣ слитъ от мѣди и от олова чиста, яко блещатися яко зерчалу. Ипат. лет., 843—844 (XV в.).

|| Редкий, без зарослей (о лесе).

1265: Перебродився Двину, и отъеха за 5 верстъ, и ста шатры на бору чистѣ. Псков. 3 лет., 83 (XVI в.).

3. Светлый, сверкающий, блестящий.

На чисто сълньце не лзѣ възрѣти, но мжить всякъ. Флав. Полон. Иерус., 371 (XVI в. ← нач. XII в.). И видѣ бисеръ чистъ и многоцѣненъ. Измар., 315 (XVI в. ← XIV—XV вв.). Аще ли сѣверныи рогъ (луны) чистъ будеть, то угыбагоща западныя вѣтры назнаменуеть, но егда почернѣеть луна полна будущи свѣта, дождьвьна бываеть. Палея толк., 34 (1406 г. ← XIII в.).

|| Белый.

И се принесоша ему хлѣбы от нѣкых зѣло чисты, их же повелѣ келарю предложити на трапезѣ на ядь оставшеи братии. Патер. Печ. (Абр.), 58 (XV в. ← XIII в.). Елень бо тѣломъ предобра и възрастомъ, добрососа, чиста акы снѣгъ. Хрон. Малалы, V, 1 (XV в. ← XIII в.).

4. Ясный, точный.

И десяти рогъ звѣри на десять царьствъ раздѣливъшомъся, видимъ чистѣ и предъположеная и разумѣимъ е явѣ. Сл. Иппол. об антихр., 40 (XII в.). Блаженыи же хотяше молитву сътворити, и съмысла чиста не бяше въ немь, нъ тъкмо сънъ и зияние и протягание. Ж. Пифонта д. 1250 г. Срезн. Матер., III, 1533.

5. Настоящий, истинный, совершенный (о высшей степени качества).

Покаяния приложим былия, и на чистое придѣмъ съдравие. Изб. Св. 1073 г. (Бод.), 124. Обѣщаваючи чистою вѣрою, чистою правдою вѣрна служьба служити. Гр. 1393 г. (5 молд.). Иже работаютъ пьяньству и многоядению, то ни сна имѣютъ чиста (γνησιον), ни безъ ужасенья съпять. Пчела, 375 (XIV в. ← XIII в.). И не скверниша его поганым своим ядением и питием, и кормляше его чистым брашном руским. Каз. ист., 19 об. (XVI в.).

6. Непорочный, добродетельный, честный.

Блажени чистии сьрдьцьмь, яко ти бога узьрять. Остр. ев., 212 (1056—1057 гг.). Тогда въздвигъ старьць обѣ руцѣ на небо, рече: ...азъ имамь въ скутѣ лѣтъ 15 и сердца чиста не сънискахъ, сь же (юноша) въ кръчьмьници живы, сердце чисто съзьда. Патер. Син. (рук.), 142 об. (XI в.). Его бо (золото и серебро) не ямь, ни пию, не възъму, ни на нь зрю, еже на вредъ души, ...и всуе моего чистаго ума возмущу. Александр., 122 (XV в. ← XII в.). Тогда съ доброгласьемъ есть и до божественою ушью приходить, иже не продолжиться со воплемъ ...но иже разгараеться чистыми вещьми и помыслъми. Пчела, 144 (XIV в. ← XIII в.). Люба есть доброта, но егда имать умъ чистъ. Мен., 15 (XIV в.). Какъ се наше желателные прямости писмо отъ нашего чистаго и прямого ...нрава. Крым. дела, II, 227 (1516 г.).

|| Свободный от вины, невиновный.

Онъ же обрѣтъ дерзновениемь на вопль и суд мудраго, ...о собѣ крѣпко отвѣщевашеть. И явися чистъ, оклеветан со братом. Флав. Полон. Иерус., 211 (XVI в. ← нач. XII в.). И тако явиться чистъ от всеа вины пред римляны. Там же, 453. Но ярость умьртвивъ десницею движа, еюже возможе вынести мечь чистъ и показати бес крови оружие пред богомъ и противитися такому гнѣву. Пчела, 381 (XIV в. ← XIII в.).

|| Целомудренный, неоскверненный.

Съхранихъ же и тѣло мое чисто от жены до дьньшьнааго дьне. Патер. Син. (рук.), 109 (XI в.). Брака же, от него рожениа не отметають, но женьскаго стремлениа хранящеся и глаголюще, яко нѣстъ жены, яко можеть хранити ложе мужа своего чисто. Флав. Полон. Иерус., 252 (XVI в. ← нач. XII в.). Пити даемъ чистой дѣвице. Травник Любч., 695 (XVII в. ← 1534 г.).

7. Священный, святой.

Аште нѣсте свободилися зълобии, то въ цьркъви не вълазите чистыя. Изб. Св. 1073 г. (Бод.), 124. Наше упъвание, богородице чистая, и наше надѣяние на тебе полагаемъ. Мин. сент., 08 (1095 г.).

|| Праведный, безгрешный, благочестивый.

Обаче отъ бесѣдования чистааго мужя чистыихъ и до ныня въ плъти живуштемъ, понѣ ныня малы явѣ глаголаное сътворю. Изб. Св. 1076 г., 117 об. Житие чисто пощениемь сътяжавъ, Вячеславе придивьне, и ангелъмъ суграженинъ яви ся. Мин. сент., 0220 (1095 г.). Дуси лукавии его же (праведника) искааху, не видѣша его же ся надѣяху; видѣвъше тѣло бе-сквьрны, и посрамиша ся; видѣша душу бе-зълоби чисту, и посрамишася. Усп. сб., 277 г (XII—XIII вв.).

|| Очистительный.

И се и еще вы молвлю, чада, послушания: постъ чистъ имѣите къ богу. Сб. Увар., 70 (XIV в.). 1406: Всѣм вкупе подаю иже о святѣм дусѣ чистое прощение. Вол.-Перм. лет., 172 (XVI в.). 1408: И покаание же чисто от душа кииждо положиша, от грѣхъ очищающеся и смерти ожидающе. Там же, 176.

Чистая недѣля — 1-я неделя великого поста.

1178: И тъгда новгородьци послашася по Романа Смольньску, и въниде на сборъ по чистѣи недѣли. Новг. 1 лет., 36 (XIII в.).

8. Сплошной, непрерывный.

По ручей, что течет ис Кеземетева озера, а впал озерком в Ырухов заводь чистых покосов меж непашенных лесов водяные поймы. Кн. писц. Каз., 52 (1565—1568 гг.). Рубежъ Полотскому повѣту ...отъ села отъ Ставровичъ чистымъ мхомъ и лѣсомъ къ Ясенскому болоту. Польск. дела III, 661—662 (1570 г.).

◊ (По) чистому — дат. пад. ед. ч. Ср. р.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть что такое "чистыи" в других словарях:

  • мъногорѣчистыи — (1*) пр. Болтливый. В роли с.: ˫Акоже ластовица, чѧстѧщи пѣ(с). сладость ‹сп҃сенѹю› пѣсньнѹю ѿгонить. тако и многорѣчистыи. чѧсто бесѣдѹюще, несладъкы ˫авлѧють(с) слышащимъ. (оἱ ἀδоλέσχαι) Пч к. XIV, 98 …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • вѣчистыи — (1*) пр. Вечный, на все времена данный: се ˫а кнѩзъ ˫арiа холмъскии… по см҃рти сн҃а моѥго кнѩза семена придали ѥсмо к цр҃кви бж҃ои преч(с)тои бг҃омт҃ре на бг҃омоле вечистоѥ села стри жово слепче космово Гр 1376 (ю. р.) …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • путь — (6) 1. Дорога: А мои ти Куряни свѣдоми къмети ... пути имь вѣдоми, яругы имъ знаеми, луци у нихъ напряжени, тули отворени, сабли изъострени. 8. Галичкы Осмомыслѣ Ярославе! ...подперъ горы Угорскыи своими желѣзными плъки, заступивъ Королеви путь,… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • волокъ — ВОЛОК|Ъ (86), А с. Пространство на водоразделе, через которое волокли и перетаскивали суда и грузы из одной речной системы в другую: Которыи вълъчанинъ. възмьть латиньскыи товаръ. чересъ вълъкъ вѣсти. а что погынеть ѡ(т) того товара... тъ платити …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • вощьць — ВОЩЬЦ|Ь (2*), А с. Вид пошлины на торговлю воском: a ѡ(т) смолѣньска чистыи поуть до ригы. а не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Гр ок. 1239 (смол.); а моимъ смолнѩномъ въ ризѣ и на гътьскомь бѣрѣзѣ не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Там же …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • надобѣ — (86) нар. В роли сказ. 1.Нужно, необходимо, надо: ѡже тѧжа родить в ыноѥ зѥмли. в рускыхъ городѣхъ. то ѹ тѣхъ овоѥ же тѧже. прашати. искати. новугороду не надобе. Гр 1189–1199 (новг.); Товаръ. иж то потоплъ. брати ѹ мьсто своѥю дрѹжиною. из воды… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • несладъкъ — (2*) пр. 1.Невкусный: коръмлѧ несладка одежа нехупава. храми некрасни. ЗЦ к. XIV, 38в. 2. Неприятный, не доставляющий удовольствия: ˫ако же ластовица, чѧстѧщи пѣ(с) сладость... пѣсньнѹю ѿгонить. тако и многорѣчистыи, чѧсто бесѣдѹюще, несладъкы… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • нечистыи — (242) пр. 1.Нечистый, загрязненный: и сл҃нце такоже на неч(с)та˫а мѣста ѡси˫аеть. но не ѡсквернѧѥтьсѧ. (ἀκαϑορτους) Пч к. XIV, 5; | образн.: тако нечистъ сы и пълнъ праха и пьрьсти. (ῥυπώδης) ЖФСт XII, 130 об.; нечист …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • питиѥ — ПИТИ|Ѥ (249), ˫А с. 1.Действие по гл. пити в 1 знач.: ˫Ако клирикомъ ˫адени˫а ради и пити˫а не въходити въ кърчьмьница. (χοριν… τοῦ… πίνειν) КЕ XII, 124б; и на мл҃твѹ лѣнивъ изъѡбилѹ˫а въ ˫адении. и въ питьи. СбЯр XIII2, 195 об.; свиныхъ же мѧсъ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • подъсада — ПОДЪСАД|А 2 (1*), Ы с. Примесь: А вѣсти чистыи воскъ безъ подъсады безъ смолы. безъ сала. какъ вѣрхъ тако исподъ. Гр 1309 (полоцк.). ПОДЪСАД|А1 (1*), Ы с. Засада: тоi же осени приходиша литва к торжькѹ. и высꙊшасѧ новоторжькѹ. i по грѣхомъ нашимъ …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.