-
1 заквашивающий
-
2 заквашивание
Русско-английский сельскохозяйственный словарь > заквашивание
-
3 разрыхлитель (пищевого продукта)
разрыхлитель (пищевого продукта)
Пищевая добавка, предназначенная для увеличения объема теста за счет образования газа.
[ ГОСТ Р 52499-2005]Тематики
EN
Русско-английский словарь нормативно-технической терминологии > разрыхлитель (пищевого продукта)
-
4 разрыхляющее действие
Русско-английский словарь по пищевой промышленности > разрыхляющее действие
-
5 разрыхляющее свойство
Русско-английский словарь по пищевой промышленности > разрыхляющее свойство
-
6 разрыхляющий газ
Русско-английский словарь по пищевой промышленности > разрыхляющий газ
-
7 эффективность разрыхления
Русско-английский словарь по пищевой промышленности > эффективность разрыхления
-
8 разрыхлитель
1) General subject: baking powder, leaven (теста)2) Engineering: aerator, detacher, fluffer, leavening agent (теста), opener (машина или аппарат), scarifier3) Pharmacology: disintegrant (вводят в состав таблетируемых масс с целью обеспечения их быстрого механического разрушения в жидкой среде)4) Automobile industry: pulverizer5) Gastronomy: shortening6) Textile: debonder (валик штапелирующий машины)7) Food industry: aerating agent, raising agent, leavening8) Ecology: flowable substance9) Polymers: debonder10) Automation: desintegrator (напр. песка) -
9 разрыхлитель
aerating agent пищ., ( теста) leavening agent, detacher, ( машина или аппарат) opener* * *разрыхли́тель м. текст.
openerразрыхли́тель гру́нта — ripperразрыхли́тель доза́тора — agitatorразрыхли́тель те́ста — leaven, leavening agent* * * -
10 заквашивание
1) General subject: pickling2) Biology: of addition of starter3) Engineering: addition of a starter, addition of starter4) Chemistry: souring5) Religion: leavening6) Food industry: making sour7) Makarov: fermentation, inoculation -
11 заквашивающий
1) Religion: leavening2) Food industry: making sour -
12 кислый компонент химического разрыхлителя теста
Food industry: leavening acidУниверсальный русско-английский словарь > кислый компонент химического разрыхлителя теста
-
13 разрыхление
1) Geology: dislodgement2) Biology: decondensation3) American: lift (слоёного теста)4) Engineering: aeration, dilatation, disintegration, distension, dressing (резаного табака), expansion, fluffing, loosening, loosening-up, opening, scrubbing (при обогащении)5) Construction: ripping, scarifying, shredding6) Mining: picking, scarification7) Metallurgy: opening (напр. формовочной смеси)9) Oil: shattering (породы взрывом)10) Automation: aeration (напр. формовочной земли), desintegration (напр. песка)11) Makarov: decondensation (напр. хроматина), leavening (теста), remolding (нарушение внутр. структуры связанного грунта, напр. глины) -
14 разрыхлитель теста
Engineering: leaven, leavening agentУниверсальный русско-английский словарь > разрыхлитель теста
-
15 разрыхляющее действие
1) Geology: picking action2) Food industry: leavening action3) Cement: fluidizing effect (двуокиси углерода)Универсальный русско-английский словарь > разрыхляющее действие
-
16 разрыхляющее свойство
Food industry: leavening propertyУниверсальный русско-английский словарь > разрыхляющее свойство
-
17 разрыхляющий газ
Food industry: leavening gas -
18 расстоечный шкаф, расстоечная камера
Engineering: leavening cellУниверсальный русско-английский словарь > расстоечный шкаф, расстоечная камера
-
19 эффективность разрыхления
Food industry: leavening efficiencyУниверсальный русско-английский словарь > эффективность разрыхления
-
20 заквашивание
- 1
- 2
См. также в других словарях:
leavening — [lev′ niŋ] n. 1. a substance used to make baked goods rise by the formation of gas, esp. carbon dioxide, in the batter or dough, as baking powder, yeast, etc.: also leavening agent 2. any influence spreading through something and working on it to … English World dictionary
Leavening — Leav en*ing, n. 1. The act of making light, or causing to ferment, by means of leaven. [1913 Webster] 2. That which leavens or makes light. Bacon. [1913 Webster] … The Collaborative International Dictionary of English
leavening — noun 1. an influence that works subtly to lighten or modify something (Freq. 1) his sermons benefited from a leavening of humor • Syn: ↑leaven • Hypernyms: ↑imponderable 2. a substance used to produce fermentation in dough or a liquid … Useful english dictionary
Leavening — Leaven Leav en, v. t. [imp. & p. p. {Leavened}; p. pr. & vb. n. {Leavening}.] 1. To make light by the action of leaven; to cause to ferment. [1913 Webster] A little leaven leaveneth the whole lump. 1 Cor. v. 6. [1913 Webster] 2. To imbue; to… … The Collaborative International Dictionary of English
leavening — noun Date: circa 1626 a leavening agent ; leaven … New Collegiate Dictionary
leavening — /lev euh ning/, n. 1. Also called leavening agent. a substance used to produce fermentation in dough or batter; leaven. 2. the act or process of causing to ferment by leaven. 3. leaven (def. 3). [1600 10; LEAVEN + ING1] * * * … Universalium
leavening — 1. adjective made light by aeration 2. noun a leavening agent See Also: leaven, unleavened … Wiktionary
leavening — leav·en·ing || levnɪŋ n. substance (such as yeast) which causes a batter or dough to ferment and rise, leaven; something that causes gradual change, something which alters or transforms leav·en || levn n. substance (such as yeast) which… … English contemporary dictionary
leavening — rauginimas statusas T sritis chemija apibrėžtis Maisto produktų gaminimas su tam tikru raugu. atitikmenys: angl. leavening rus. квашение … Chemijos terminų aiškinamasis žodynas
Leavening agent — A leavening agent (sometimes called just leavening or leaven) is a substance used in doughs and batters that causes a foaming action intended to lighten and soften the finished product. The leavening agent reacts with moisture, heat, acidity, or… … Wikipedia
leavening agent — ▪ baking substance causing expansion of doughs and batters by the release of gases within such mixtures, producing baked products with porous structure. Such agents include air, steam, yeast, baking powder, and baking soda. Leavening… … Universalium