Черниговьскыи


Черниговьскыи
Черниговский — Черниговьскыи, -ая, -ое (1)
1. Из Чернигова, Черниговского княжества, принадлежащий Черниговскому княжеству:

А уже не вижду власти сильнаго, и богатаго, и многовои брата моего Ярослава, съ Черниговьскими былями, съ Могуты, и съ Татраны, и съ Шельбиры, и съ Топчакы, и съ Ревугы, и съ Ольберы. 26—27.

Бысть же въ время перенесению святыима мученикома Романа и Давыда, и съвъкупивъше ся вься братия Изяславъ, Святославъ, Всеволодъ, митрополитъ Георгии Кыевьскыи, другыи Неофитъ  Чьрниговьскыи. Ж. Бор. Глеб. (Усп.), 20 в (XII—XIII вв. ← XI в.). 1177: И посла Святославъ ко Всеволоду Пьрфюрия епископа Черниговьского Офрѣма игумена святоѣ Богородици. Ипат. лет., 606 (XV в.). 1214: И тако поидоша (новгородцы) и-Смольньска, и постигъше князя, и начаша воевати по Днѣпрю городѣ черниговьскѣе и възяша Рѣчицѣ на щитъ и иные городѣ мнозѣ  чьрниговьскыя. Новг. 1 лет., 53 (XIII в.). 1240: Данилъ же ...глаголя к нимь: Князь вашь азъ есмь, повеления моего не творите, землю грабите, черниговьскихъ бояръ не велѣх ти, Доброславе, приимати, нъ дати волости Галичкимъ. Ипат. лет., 789 (XV в.). Церкви позжены и все узорочье в казне черниговской и резанской взято. Пов. о Ник. Зараз., 295 (XVI в. ← XIV в.).

Черниговская  земля (страна, волость) — Черниговское княжество.

1142: И ѣха ис Переяславля в борзѣ в землю Черниговьскую, повоева около Десны села ихъ и около Чернигова. Ипат. лет., 311 (XV в.). 1185: И бысть скорбь и туга люта ...во всемь Посемьи, и в Новѣгородѣ Сѣверьскомъ, и по всеи волости Черниговьскои. Там же, 645. 1234: Данилъ бо и вои его бѣ иструдилася, поплѣнилъ бо бѣ всѣ  Черниговьскые страны. Там же, 773.

2. Правящий, сидящий на княжеском столе в Чернигове, Черниговском княжестве.

1135: Сильно бо възмялася вся земля Русская; Яропълкъ к собе зваше новъгородьце, а церниговьскыи князь к собе. Новг. 1 лет., 23 (XIII в.). 1195: Тое же зимы в великое говение сдумавъ Ярославъ Всеволодичь князь Черниговьскии с братьею своею, переступивъ крьстное цѣлование. Ипат. лет., 690 (XV в.). 1195: П почаста вое копити Всѣволодъ и Давыдъ собе, а Ярославъ Цьрниговьскыи и Игорь съ братьею. Новг. 1 лет., 42 (XIII в.).

|| Принадлежащий к роду (семье) князя Черниговского.

1147: То же слышавъ Улѣбъ, прибѣже ко князю своему Изяславу и сказа ему, оже его отступили князи  черниговьскии  и цѣловали на нь хрьстъ. Ипат. лет., 345 (XV в.).

◊ Черниговьскими — твор. пад. мн. ч.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть что такое "Черниговьскыи" в других словарях:

  • Ярославь — Ярослав Ярославъ, Ярославь (6) 1. Ярослав Владимирович Мудрый, князь Киевский, сын Владимира Святославича Святого, Владимира 1: Тогда пущашеть (Боян) і̃ соколовь на стадо лебедѣи: которыи дотечаше, та преди пѣснѣ пояше старому Ярославу, храброму… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • въноукъ — ВЪНОУК|Ъ (99), А с. Внук: Тако же бо и ѡ имѣньи. не пеци сѩ послѣдьниими. сн҃ы вънѹкы правънѹкы дъштерьми. Изб 1076, 17; написати… е(о)уангелиѥ… кнѩзю… мьстиславѹ. вънѹкѹ сѹщю вьсеволожю а с҃нѹ володимирю. ЕвМст до 1117, 213 (запись); сице ѹбо… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • моученичьскыи — (57) пр. к мѹченикъ: да въмѣнить г҃ь каплѧ пота твоѥго съ кръвию мч҃ничьскою. Изб 1076, 54; и на мѣстѣ иде же мч҃нчьскыимь вѣньцьмь ѹв˫азостас˫а. съзьданѣ быста цр҃кви въ им˫а ѥю. СкБГ XII, 16г; приѥмлеть бо създавыи насъ ѿ хотѧщихъ сп҃стисѧ не… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • пожалити — ПОЖАЛ|ИТИ (5*), Ю, ИТЬ гл. 1.Пожалеть, пощадить; позаботиться: тако же иосифъ къ братии рече. азъ ѥсмь братъ вашь иоси(ѳ) ѥгоже вы продасте измальтѧномъ. азъ ѥсмь братъ вашь ѥмлѧисѧ за ногы ваша. и вы не пожалисте мене. Пал 1406, 89г; Тое же… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.