Сечат


Сечат
Единица мер Древнего Востока = 2735 кв.м.

Словарь мер. 2000.

Смотреть что такое "Сечат" в других словарях:

  • Папирус Ахмеса — Часть папируса Ахмеса Математический папирус Ахмеса (также известен как папирус Ринда или папирус Райнда) древнеегипетское учебное руководство по арифметике …   Википедия

  • бифтек — (анг. beefstek) кул. 1. парче говедско месо од задниот дел на грбот, покрај рбетот, нагло испржено или испечено 2. месото од кое се сечат такви парчиња …   Macedonian dictionary

  • вертекс — (лат. vertex) 1. теме 2. местото на небесниот свод кон кое привидно се слеваат векторите на брзините на ѕвезденото јато 3. две дијаметрално спротивни точки на небесниот свод во кои се сечат векторите на индивидуалните брзини на ѕвездите …   Macedonian dictionary

  • интерсекција — (лат. intersectio) 1. пресек, пресечување, вкрстување 2. точка на која се сечат две линии …   Macedonian dictionary

  • колури — (грч. koluros) мн. астр. двата најголеми круга што се сечат на небесните полови, од кои едниот минува низ еквиноцијалната (еквиноцијална колура), а другиот низ солстицијалната точка на еклиптиката (солстицијална колура) …   Macedonian dictionary

  • микротом — (грч. mikros, tome сечење) апарат со кој животинските и растителните клетки, ткива или органи може да се сечат на танки ливчиња заради микроскопско испитување …   Macedonian dictionary

  • моноклински систем — во кристалографијата: систем од три нееднакво долги оски од кои две се сечат под остар агол, а третата е вертикална на нив …   Macedonian dictionary

  • паралелизам — (грч. paralleles) 1. мат. еднакво растојание меѓу две или повеќе линии или површини што не се сечат никогаш 2. истовремено постоење или случување на две појави, дејства и сл. 3. фил. однос на слични работи едни спрема други (на пр., душевната и… …   Macedonian dictionary

  • шрафира — (гер. schraffieren) 1. осенчи/осенчува со линии што се сечат или што се паралелни на цртежот 2. во картографијата: црта планини со шрафи 3. комп. кај КАД програмата: техника на пополнување на избрана област со шара …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.