ВОЛУМЕН


ВОЛУМЕН
   • Volūmen,
         сверток, состоявший из нескольких приклеенных одна к другой папирусовых полос, которые после окончания письма навертывались на цилиндр и при чтении снова развертывались. Поэтому evolvere volumen означает «читать книгу». Cic. ad Att. 10, 10. ср. Βιβλία, Библиотека, 6.

Реальный словарь классических древностей. Под редакцией Й. Геффкена, Э. Цибарта. — Тойбнер. . 1914.

Смотреть что такое "ВОЛУМЕН" в других словарях:

  • волумен — (лат. volumen) 1. физ. опфат, просторна содржина, зафатнина 2. том како дел (книга) од некое поголемо печатено дело 3. муз. обем, јачина, полнота (на глас, на звук) …   Macedonian dictionary

  • В — трета буква од македонската кирилица и од македонската латиница (V, v) како скратеница: V = вотум v. = виде (лат. vide) види верте (лат. verte) преврти val. = валута vol. = волумен v. v. = вице верса (лат. vice versa) физ. V = волт W = ват Wb =… …   Macedonian dictionary

  • бентонит — (по местото Форт Бентон во САД) вид светла и ситнозрнеста глина што има својство многу да набабрува во вода и притоа да го зголемува својот волумен се употребува како емулгатор и стабилизатор во емулзии …   Macedonian dictionary

  • в — трета буква од македонската кирилица и од македонската латиница (V, v) како скратеница: V = вотум v. = виде (лат. vide) види верте (лат. verte) преврти val. = валута vol. = волумен v. v. = вице верса (лат. vice versa) физ. V = волт W = ват Wb =… …   Macedonian dictionary

  • волуметрија — (лат. volumen, грч. metria мерење) 1. вештина на мерење на волумен 2. физиол, мерење на промените во волуменот на одделни делови од човечкото или од животинското тело 3. хем. метод на квантитативна анализа на материите …   Macedonian dictionary

  • изохори — (грч. isos, choros простор) мн. линии на дијаграми што ја прикажуваат промената на притисокот и на температурата при постојан волумен на гас …   Macedonian dictionary

  • литар — (грч. litra) во метричкиот систем на мери: единица за мерење на волумен на течности изнесува 1 кубен дециметар скр. л …   Macedonian dictionary

  • нето-регистарски тон — мера за волумен и носивост на брод скр. нрт …   Macedonian dictionary

  • специфичен — (лат. specificus) 1. суштествен, својствен на еден предмет или појава 2. особен, карактеристичен, одреден, определен специфична тежина број што покажува колку пати некое тело е потешко или полесно од истата зафатнина (волумен) на водата… …   Macedonian dictionary

  • тон — (грч. tonos) 1. звук што настанува со правилно треперење на звучни тела, т. е. како резултат на треперења што се повторуваат рамномерно во единица време јачината на тонот зависи од амплитудата на треперењата, т. е. од најголемото оддалечување на… …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.