надоб
Смотреть что такое "надоб" в других словарях:
надобѣ — (86) нар. В роли сказ. 1.Нужно, необходимо, надо: ѡже тѧжа родить в ыноѥ зѥмли. в рускыхъ городѣхъ. то ѹ тѣхъ овоѥ же тѧже. прашати. искати. новугороду не надобе. Гр 1189–1199 (новг.); Товаръ. иж то потоплъ. брати ѹ мьсто своѥю дрѹжиною. из воды… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
НАДОБ — старший священник у персов. Словарь иностранных слов, вошедших в состав русского языка. Чудинов А.Н., 1910 … Словарь иностранных слов русского языка
надобіддя — іменник середнього роду діал … Орфографічний словник української мови
надобігти — іжу/, іжи/ш, док., зах. Надбігти … Український тлумачний словник
надобіддя — я, с., діал. Час перед обідом, передобідній час … Український тлумачний словник
мыто — МЫТ|О (35), А с. 1.Подать: и придохомъ на мѣсто идеже мыто ѥмлють. (τελώνιον) ПНЧ 1296, 22; како дерзаѥте ѿ мнихъ просити мыта. Там же; тако же и ты. многи хотѧ имѣти дании. и бога(т)ство и мыто по земл(и) же и по морю приносѧ||щее. (τέλῃ) ЖВИ… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
болии — (болии1300) сравн. степ. 1.Больший по величине: и тако нали˫аша кандила вьсѩ. и избысѩ ѥго больша˫а часть. ЖФП XII, 53в; твоѥ чрѣво бѣ всѣхъ болѥ. СбТр XII/XIII, 15; аще и наводненьемь. или проданьемь. или проль˫аньемь рѣкы больши буде(т) нива.… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
дати — ДА|ТИ (>3000), МЬ, СТЬ гл. 1. Дать (давать) в руки, вручить: <ѹзьр>ѣ нища нага и печѩльна. и съвлъкъ сѩ дасть <ѥмѹ> одеждю свою. Изб 1076, 269; повелѣ нали˫ати вина юже ношаше викию и дати ѥмѹ. ЖФП XII, 51б; съньмъ прьстень съ рѹкы … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
боронити — БОРОН|ИТИ (23), Ю, ИТЬ гл. 1.Препятствовать, запрещать: аще ли игоуменоу годитьсѩ прѣдъставити и ѣсти. того не боронимъ. УСт XII/XIII, 211; аще которыи немчичь хочеть ити съ своимь товаромь в ынъ городъ. кнѩзю не боронити ни смолнѩномъ. Гр 1229,… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
вощьць — ВОЩЬЦ|Ь (2*), А с. Вид пошлины на торговлю воском: a ѡ(т) смолѣньска чистыи поуть до ригы. а не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Гр ок. 1239 (смол.); а моимъ смолнѩномъ въ ризѣ и на гътьскомь бѣрѣзѣ не надобѣ имъ ни вощець ни мыто. Там же … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)