лежати это:

лежати
Лежать — лежати (1)
1. Находиться неподвижно на какой-л. поверхности:

[Камо Туръ (Всеволод) поскочяше, своимъ златымъ шеломомъ посвѣчивая, тамо лежатъ поганыя головы Половецкыя. 13].

Бѣ же пещера, и каменьлежааше на неи. Глагола же Иисусъ: Възьмѣте камень. Остр. ев., 139 об. (1056—1057 гг.). Видѣ прѣдъ ногама своима на мороморѣ одину сребрьницю велику лежащю ... прѣклонивъ ся възьмь ю. Патер. Син. (рук.), 131—131 об. (XI в.). Онъ же ... показавъ ему велико древо, еже имѣ прѣдъ домомь своимь лежяще. Там же, 137 об. — 138. Убужь же ся видѣся простъ отъ оковъ; и възьрѣвъ видѣ желѣза, иже бѣша на немь, и на подрузѣ его изламана лежаща окрьстъ его. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 36 (XII в. ← XI в.). И оттолѣ идохомъ 3 дни, и обрѣтохомъ на дорогѣ камень лежитъ великъ близъ Синайския горы въ Хоривѣ. Лож. и отр. кн., 50 (XV в.).

|| Покрывать какую-л. поверхность.

На главѣ же ношаше клобукъ златыми нитьми, юже митру и кидарь глаголеть, от негоже и платъ златъ лежаше на тѣмени его. Хрон. Амарт., 44 (XIII—XIV вв. ← XI в.). И ту есть об онъ полъ езера того, на лѣтний встокъ лиць, гора высока вельми и велика зѣло, и снѣзи на ней лежатъ чрезъ лѣто; имя горѣ той Ливанъ. Хож. Дан. игум., 108—109 (1496 г. ← 1113 г.). 1127: Томь же лѣтѣ вода бяше велика въ Волховѣ, а снѣгъ лежа до Яковля дни. Новг. 1 лет., 21 (XIII в.).

2. Быть распростертым на чем-л. (о людях, животных).

Нищь же бѣ етеръ, именемъ Лазарь, иже лежааше при вратѣхъ его гноинъ, и желая насытитися отъ крупиць падающихъ отъ трапезы богатааго. Остр. ев., 96 об. (1056—1057 гг). Идущю же ему одиною, се идяше львъ путьмъ, и лежаше на земли. Патер. Син. (рук.), 88 (XI в.). Приступивше же иереи, моляхутся ему, да отпустить неповинна... И они, падше ниць и лежаху до шестаго часа пред ногама его. Флав. Полон. Иерус., 206 (XVI в. ← нач. XII в.). 1071: Новгородцю же сѣдящю на порозѣ тоя же храмины, кудесникъ же лежаше оцепѣвъ, и шибе имъ бесъ. Кудесникъ же вставъ, рече... Пов. врем. лет, 119 (1377 г. ← нач. XII в.). Молитеся ... въ все врѣмя нощь и дьнь ... и дѣлая и идыи, и пасы и оря, и ядыи и пия, и лежа и въстая. Златостр., 58 (XII в.). Посреди же церкви стояше одръ, златомъ дѣланъ, съ постелею, на немъ же лежаше мужь, одѣнъ плащаницею замвукиною. Александр., 99 (XV в. ← XII в.).

|| Быть поверженным в бою, быть убитым, мертвым:

[Камо Туръ (Всеволодъ) поскочяше, своимъ златымъ шеломомъ посвѣчивая, тамо лежатъ поганыя головы Половецкыя. 13].

Разбиенъ видимъ есть и лежитъ предъ красьныима ти ногама дрѣвле еужинъ супостатъ отъ дѣвы рожьшаго ся силою, Еуфросини, и благодатию. Мин. сент., 0196 (1095 г.). И бысть видѣти исплънени гради непогребена трупиа. И старии с младенци лежаху, жены, не покрыты на срамных мѣстъ. Флав. Полон. Иерус., 281 (XVI в. ← нач. XII в.). 1024: Мьстиславъ же, о светъ заутра, видѣвъ лежачиѣ сѣчены от своих сѣверъ и варягы Ярославлѣ, и рече: Кто сему не радъ? Се лежить сѣверянинъ, а се варягь, а дружина своя цѣла. Пов. врем. лет, 100 (1377 г. ← нач. XII в.). Аже кто убиеть княжа мужа въ разбои, а головника не ищють, то вирьвную платити, въ чьеи же вьрви голова лежить, то платити 80 гривьнъ. Пр. Рус., 123 (1282 г. ← XII в.). И пригна (Евпатий Коловрат) во град Резань, и виде град разорен, государи побиты, и множества народа лежаща: ови побьены и посечены, а ини позжены, ины въ реце истоплены. Пов. разор. Ряз., 13 (XVI в. ← XIV в.). Князь Ингварь Ингоревичь поиде, где побьени быша братья его от нечестиваго царя Батыя... Лежаша на земли пусте на траве ковыле. Там же, 15. Тако бо Пересвѣт поскакивает на борзе кони, а злаченым доспѣхомъ посвѣчиваше. А иные лежат посечены у Дону на брези. Задон. Ист.-1, 543 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.). Брате Пересвѣте ... лѣтѣти главѣ твоеи на траву ковыль, а чаду твоему Иякову лѣжати на зелѣнѣ ковылѣ траве на полѣ Куликове на речьке Напряде за вѣру крестьянскую. Задон. Унд., 538 (XVII в. ← XIV в.).

∆ Хто з дерева убился — бортник, а утонул — рыболов, в поле лежит — служивой человек. Послов. Пауса, 30 (перв. четв. XVIII в.). То как свищет Соловей ... / Темны лесушки к земли вси приклоняются, / А что есть людей, то вси мертво лежат. Онеж. былины Гильф., II, 17. Много присечено удалых добрых молодцев, / Много лежит буйных головушек. Рыбн. Песни (изд. 1-е), 1, 273. Вѣтер гуде, трава шумить, / Козак бѣдный убит лежить / На купинѣ головою, / Накрыв очи осокою. Максим. Нар. укр. песни, 1, 151. В чистом поле, на долине, / Ох, там ляжиць твой друг милый, / В правой руце меч дзяржиць. Шейн. Белор. сб., I, 1, 480.
|| Болеть.

Душевною бо поболѣ Александръ главою и всѣми дьнешними и злѣ лежаше. Лежащю же Александру и злѣ стражющю, и ти сами Макидони боляху душами, боящеся, да не како Дарии, увѣдѣвъ болесть александрову, и приидеть на ня. Александр., 54 (XV в. ← XII в.). 1230: Князь Ярослав ... разболѣся, лежавъ 6 недѣль, и прѣставися марта въ 15. Новг. 1 лет., 70 (XIII в.).

|| Спать, ночевать.

Лежащю ти въ твьрдо покръвенѣ храминѣ, слышащю же ушима дъждевьное множъство, помысли о убогыхъ, како лежать ныня дъждевьными каплями, яко стрѣлами, пронажяеми. Изб. Св. 1076 г., 42. 1095: А Итлареви въ ту нощь лежащю у Ратибора на дворѣ с дружиною своею и не вѣдущю, что ся надъ Кытаномъ створи. Пов. врем. лет, 149 (1377 г. ← нач. XII в.). Егд[а] лежиши на мяккых постелях под собольими одѣялы, а мене помяни, под единым платом лежаща, и зимою умирающа. Сл. Дан. Зат., 15 (нач. XVII в. ← XII в.). По павечернѣм бо пѣнии сѣдшу ему (Феодосию), хотящу опочинути, — николи ж бо на ребрѣх своих лежаше, но аще коли хотящю ему опочинути, то сѣд на столѣ и тако мало поспав, въстаяше. Патер. Печ. (Абр.), 40 (XV в. ← XIII в.). 1277: Ту Мьстиславъ и Юрьи утаивошеся Володимера, посласта лутьшѣи своѣ боярѣ и слуги воевать со Тюимою. Они же воевавше тамо и легоша на ночь ... тогда же утече от нихъ бѣглѣчь единъ до города и нача повѣдати горожаномъ тако, онамо людье лежать на селѣ безъ ряду. Ипат. лет., 877 (XV в.).

|| Быть погребенным, покоиться в земле.

И пришедъше положиша и (Глеба) Вышегородѣ, идеже лежить и тѣло преблаженааго Бориса, и раскопавъше землю и тако же положиша. Ж. Бор. Глеб. (Сказ. Усп.), 24 (XII в. ← XI в.). И есть пещера та подъ мостомъ исподи, утвержена вельми, идѣже лежитъ Авраамъ, Исаакъ, Иаковъ и вси сынове Ияковли. Хож. Дан. игум., 74—75 (1496 г. ← 1113 г.). 1106: В се же лѣто преставися Янь, старець добрый, ... его же и гробъ есть въ Печерьском монастыри, в притворѣ, иде же лежить тѣло его, положено мѣсяца иуня въ 24. Пов. врем. лет, 186 (1377 г. ← нач. XII в.). 1237: Принесоша Василка и положиша и въ церкви Святыя Богородица в Ростовѣ, идеже и мати его лежить. Тогда же принесоша голову великаго князя Георгия и вложиша ю в гробъ к своему тѣлу. Лавр. лет., 467 (1377 г.).

|| Прелюбодействовать.

1114: Поемъ съ собою мужь нѣколко своихъ, разумѣвъ годину, егда прелюбы дѣеть, нощью припаде на ню, не удоси мужа с нею, а ону обрѣте, лежащю съ инѣмъ, с нимъ же хотяше. Пов. врем. лет (Ип.), 198 (XV в. ← нач. XII в.). Любодѣица есть, еже от своего мужа съ инѣмь мужемь лежить. Ряз. кормч., 65 (1284 г.).

3. Пребывать, обитать, располагаться где-л.

1180: Половци же испросиша у Святослава Игоря, ать ляжеть с ними по Лобьску; Святослав же отпусти. Слышав же Рюрикъ, оже Святослав же привелъ к собѣ половцѣ в помочь и лежать со Игоремь по Долобьску, и посла Мьстислава Володимерича с Черными Клобуки ... и ѣхаша на нѣ. Ипат. ле®, 621—622 (XV в.). 1193: И быша на Ивлѣ на рѣцѣ на половѣцкои, и ту изьимаша сторожа половѣцкыя, и вземше у нихъ вѣсть, аже половци дьнища вдалѣе лежать и стада по сеи сторонѣ Днѣпра по Рускои. Там же, 677. 1146: Онъ же подговаривъ пристава своего ... и бѣже къ Коломнѣ и тамо лежалъ по своимъ приателемъ, и многыхъ людей подговоривъ съ собою, пограби уѣзды Коломенскые. Сим. лет., 199 (XVI в.). А слуги его лежали зиму во Влицахъ, и грабили по клѣтямъ. Зап. о дан. Ржев., 1479 г. Срезн. Матер., II, 15.

4. Быть расположенным где-л., простираться, пролегать.

А еже бѣлыхъ конь, сирѣчь макидоня[но]мъ, по черныхъ конь изити знаменуеть, яко и македоняне Перськое царствие приимуть, пѣгымъ же на угъ шествующимъ явьляеть, яко хотяху римляне воевати на Иерусалимъ, ибо на угъ лежить градъ. Хрон. Амарт., 298 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Си же от сѣвера на полъдьне грядяше, тако бо Палестина от Пьрсъ лежитъ. Панд. Ник., 161 об. (XIV в.). Межою промежъ дву осековъ по гранемъ и по ямамъ къ дорозе, что лежытъ отъ Дмитрова къ Можайску. СГГД, 1, 365 (1504 г.).

5. Находиться где-л., храниться.

Времени же окружившу, въ тъ мѣсяць Романа ис полаты сведоша въ град Едесь, идеже Христово чьстьное подобие лежаше. Хрон. Амарт., 569 (XV в. ← XI в.). Се же дѣломь твориша человѣци нѣкотории лъживи, мняще, яко аще думьняя мѣста пожгуть, и ... полаты, в них же должнии грамоты лежать, то свободни будуть от своего длъга. Флав. Полон. Иерус., 439—440 (XVI в. ← нач. XII в.). 1075: В се же лѣто придоша сли из нѣмець къ Святославу; Святославъ же, величаяся, показа имъ богатьство свое. Они же видѣвше бещисленое множьство, злато, и сребро, и поволокы, и рѣша: Се ни въ что же есть, се бо лежить мертво. Сего бо кметье луче. Пов. врем. лет, 131 (1377 г. ← нач. XII в.). Бяху бо входящиих грабить разбоиници ... въшедша бо разграбиша посыпанное странници, обрѣтаху бо в ковчежьца аргентария и сребро лежаща. Хрон. Малалы, XVII, 22—23 (XV в. ← XIII в.). Въ домѣхъ, в нихъ же готовизны ... многы лежать, ту и мыши многы и ласици, тако и тѣло многы пищи приемля, то многы недуги на ся влекуть. Пчела, 250 (XIV в. ← XII в.).

|| Перен. Содержаться, заключаться в чем-л.

Милостыни же не въ велицѣм[ь] и мнозѣмь, и малѣмь даянии лежить, нъ по силѣ даюштааго и всѣмь сердьцмь. Изб. Св. 1076 г., 18 об. Вѣдаемъ бо, яко страсти ты въ насъ яже суть жилы ли ужа нѣции, совкупляють и растергають же насъ и другъ на друга влечеть, противни себе суще противу дѣяния, идеже наречено добродѣтелье и злобье лежить. Хрон. Амарт., 74 (XIII—XIV вв. ← XI в.). Гангия же си рѣка, яже у нас нарѣцаеться Фисонъ, иже в писаниих лежить, единъ от четырех реченных, изыдущии из породы. Александр., 106 (XV в. ← XII в.). Не въ естьствѣ земнѣмъ лежить спасение или погыбель, но въ мудрости приносящаго. Пчела, 318 (XIV в. ← XIII в.). И егда ж тако начнеши философисати, тогда навыкнеши единописмяное имя и узриши сына божиа слова бестрастнаго, хотяшаго явитися. Се въ списании Феофила прѣмудраго хронографа лежить. Хрон. Малалы, IV, 11—12 (XV в. ← XIII в.).

6. Перен. Находиться на чьей-л. ответственности, зависеть от кого-л.

Тить же, видѣвъ, яко на своеи мышци лежить спасение, възврати конь и, своим окрьстным понукнувъ, и ста посрѣди ратных, и бьяшеся, и нудяся, да вынидеть къ всемь воим. Флав. Полон. Иерус., 362 (XVI в. ← нач. XII в.). Титъ же, вѣдаа, яко на немь лежить погибель, спасение граду и градвзиманиа вся строяше прилѣжно. Там же, 381. Иже есть полкъ съ измѣною стояше, без прѣстани съ оружиемь. Лютъ же законъ лежить на немь, аще кто отступить которыя вины ради, да посѣченъ будеть. Там же, 389.

7. Быть учрежденным, установленным.

Достоино лежащии (κειμενους) законъ твердо хранити и ни единого ихъ не измѣняти: уне бо древнии держати законъ, нежели новыи, аще и лучии мнитъся. Пчела, 350 (XIV в. ← XIII в.).

◊ Лежать — 3-е л. мн. ч. наст. вр.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть что такое "лежати" в других словарях:

  • лежати — жу/, жи/ш, недок. 1) без додатка, на чому, в чому. Перебувати в горизонтальному положенні, бути розпластаним усім тілом на чому небудь (про людей та деяких тварин). || У сполуч. зі словами, що вказують на особливості цього положення. || Бути… …   Український тлумачний словник

  • лежати — [леижа/тие] жу/, жи/ш, жиемо/, жиете/; нак. жи/, ж і/т …   Орфоепічний словник української мови

  • лежати — I 1) (перебувати в поземному положенні про людей, тварин / частини їхнього тіла), покоїтися; валятися (нічим не займаючись) 2) (про предмети розташовуватися на поземній площині); валятися (не на своєму місці, недбало кинутим) 3) (бути похованим); …   Словник синонімів української мови

  • лежати — дієслово недоконаного виду …   Орфографічний словник української мови

  • лежати   обозом — стояти військовим табором …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • митусь — лежати головами в різні сторони …   Зведений словник застарілих та маловживаних слів

  • валятися — я/юся, я/єшся, недок. 1) Довго лежати, нічого не роблячи, нічим не займаючись. || Лежати хворим. || Лежати, не знаходячи застосування, дальшого руху (про предмет). 2) Лежати не на місці, недбало кинутим. || Лежати на землі, на підлозі (внаслідок… …   Український тлумачний словник

  • лежать — Древнерусское – лежати. Немецкое – Lager. Латинское – lectus. Слово имеет созвучия в разных языках. Предположительно, общеславянское слово lezati стало первоосновой появления глагола в русском языке. В современном русском слово имеет следующее… …   Этимологический словарь русского языка Семенова

  • перележувати — ую, уєш, недок., переле/жати, жу, жиш, док. 1) неперех.Лежати довго, пролежувати який небудь час. 2) тільки док., перех., перен., розм. Завдати турботи, збитків, перебуваючи у когось, десь. 3) неперех., рідко перех., а також із спол. поки, доки.… …   Український тлумачний словник

  • мощи — МОЩ|И (191), ИИ с. мн. Мощи, останки умершего святого: Мошти ст҃ыихъ съ вѣрою цѣлѹи. Изб 1076, 44; и цѣловавъ мощи въложиша въ ракѹ кам˫анѹ. СкБГ XII, 20г; аще отъселѣ обрѧщетьсѧ еп(с)пъ без мощии ос҃ща˫а цр҃квь. да отъвьрженъ бѹдеть. (χωρὶς… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

Книги



Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»