кровавыи это:

кровавыи
Кровавый — кровавыи, -ая, -ое; кровавъ, -а, -о (5)
1. Прилаг. к слову кровь.

Сокъ тоѣ травы всякое течение кровавое составное, тако и ноздряное уиметь. Травник Любч., 183 (XVII в. ← 1534 г.).

|| Образно:

Ту кроваваго вина не доста; ту пиръ докончаша храбріи Русичи: сваты попоиша, а сами полегоша за землю Рускую. 18.

|| Наполненный кровью, с кровью.

Аз же онѣхъ от образа, и от кровавых очию, и от скрештаниа зубъ глаголаная от нихъ силы назнаменавах. Александр., 108 (XV в. ← XII в.). Смотря бо роду человѣчьскому яко не можеть мяса [кро]вава ѣстѣ, не крови пити, преложи тѣло свое въ хлѣбъ, и кровь свою въ вино. Сб. Тр. № 12, 29 (кон. XII — нач. XIII в.). Къ велицѣи же и къ кръвавѣи жилѣ прилежетъ етра, привѣшена же есть к неи слезена; имут же етра и слѣзена свою къждо кървавицу простръту от великые кръвавые жилы. Шест. Ио. екз., 221 (1263 г.).

|| Смешанный с кровью.

Множество же вои обоихъ покрыша землю и море, и сѣчено бысть толико вои Антониевъ и Клеопатры въ кораблемъ сѣчи множество же, яко водѣ морстѣи съ кровию смѣсившися, влънамъ кровавымъ являтися. Хрон. Малалы, IX, 14 (XV в. ← XIII в.). И абие нача (отрок) пружати ся и пѣны тещи кръвавыя, и лѣжа долго без душа. Прол. 1383 г., 47.

∆ Як у том мѣсцѣ у Кистринѣ / Да бьется Орда уже три дни, / ... Течуть рѣчки, да все кровавыи, / Через тѣ рѣчки мостять мосты, / Мостять мосты, да все головками, / Головками да все Московськими. Максим. Нар. укр. песни, 1, 116. Ой гляне пан Перебійніс / На правеє плече: / Аж із ляхів, аж із панів, / Кровавая річка тече. Ант. и Драг. Истор. пес. малор. нар., II, 43. Вынуў я, матушка, острюсенькии мі́ѐч, / Зняў я ему, матушка, голо́у̀ўку з плі́ѐч / ... Цекли, плыли, ріечки крывавыя, / Плакали рыдали вду́о̀ўки молодыя. Шейн. Белор. сб., I, 1, 489.
2. Окровавленный, залитый кровью:

Единъ же Изяславъ, сынъ Васильковъ ... притрепа славу дѣду своему Всеславу, а самъ подъ чрълеными щиты на кровавѣ травѣ притрепанъ Литовскыми мечи. 33—34. Немизѣ кровави брезѣ не бологомъ бяхуть посѣяни, посѣяни костьми Рускихъ сыновъ. 36. Полечю, рече, зегзицею по Дунаеви; омочю бебрянъ рукавъ въ Каялѣ рѣцѣ, утру князю кровавыя его раны на жестоцѣмъ его тѣлѣ. 37—38.

И рѣхъ къ нему (старцу): „Съдравъ ли е львъ?“. Отвѣща ми рекы: „Не съдравъ“. „... Въчера приде сѣмо, да ему дамь ясти, и узьрехъ ему пабрадъкъ вьсь кръвавъ“. Патер. Син. (рук.), 113—113 об. (XI в.). И повелѣ отроком, и растягоша я (мужей нарочитых), и биша я маглавиемъ по персѣмъ и по плещема, донде же крови потекши, и кости явишася... И Иосифъ же, двѣри отвръзъ, внезапу испусти я кровавы. Флав. Полон. Иерус., 289 (XVI в. ← нач. XII в.). 1097: И бысть везому ему (Васильку), сташа с ним ... на торговищи, и сволокоша с него сорочку, кроваву сущю, и вдаша попадьи опрати. Пов. врем. лет, 173 (1377 г. ← нач. XII в.). Оже придеть кръвавъ муже на дворъ или синь, то видока ему не искати, нъ платити ему продажю 3 гривны. Пр. Рус., 124 (1282 г. ← XII в.). 1232: Потом же видивъ брата добрѣ борющася, и сулици его кровавѣ сущи, и оскѣпищю исѣчену от даренья мечеваго. Ипат. лет., 768 (XV в.). Бодоми не падають, сѣчемии не бѣгаютъ, единъ мужь погуби всѣ вои, посредѣ же стоить кровавъ, кореньемъ желѣзнымъ подътверженъ, и не хощеть пасти. Пчела, 46 (XIV в. ← XIII в.). Видѣ же и стезя стопы ея (блудницы) кровавы: бѣ бо боса. Панд. Ник., 173 (XIV в.). Приступи (разбойники) къ Иоану, съ слзами лобызая и токмо десницю свою кроя: кровава бо бяше и еще. Прол. БАН-II, 43 (XV в.).

∆ Послал онъ (Иван) за гнедымъ туромъ сто человѣкъ и велелъ поимать ево бережно без тои раны кровавыя. Кирша Д., 58. Пустили три татарина поганыих / Тыя стрелочки каленыя / Во его в бока во белыя: / Тут Сухмантий Одихмантьевич / Стрелочки каленыя выдергивал, / Совал в раны кровавыя листочики маковы. Рыбн. Песни, II, 341. И уже бьют да нас, победных, без повинности, / И до ран да бьют, родитель, до кровавыих, / И до умертвия, победных, бьют головушек, / И скрозе строй гонят, бессчастных, нас солдатушков. Барсов. Причит. Сев. кр., II, 220. Бо застрѣлив пан Каневскій бондаровну з лука / ... Куда несли бондаровну кровавая стежка. Головацк. Галицк. нар. песни, 1, 68.
|| Перен. Запятнанный кровью, принимавший участие в злодеяниях.

Ти болѣ украсиша святое мѣсто своимъ даяниемъ, идалеча (так!) видяща окрьстьнаа стѣны, трепещуть. А иже родилися в нас и въ законѣхъ, и въ обычаих июдѣискыих възрасли суть, кровавыми ногами скачють по ереискым мѣстом. Вы же, вѣдуще дѣла их, сель скверна и богогнусна, не устрашитеся множства ихъ. Флав. Полон. Иерус., 331—332 (XVI в. ← нач. XII в.). И осквернишася всеми нечистыми дѣлесы. Женскыи же образ носяще, рукы кровавы имяху. Хожениемь совеющеся, внезапу являхуся убиица и, меча искусить вынимающе, вся приобрѣтаемая сѣчаху. Там же, 351—352.

3. Цвета крови (алый, багровый, красный), образно — о предвестии несчастья:

Другаго дни велми рано кровавыя зори свѣтъ повѣдаютъ; чръныя тучя съ моря идутъ. 12.

1065: В си же времена бысть знаменье на западѣ, звѣзда превелика, лучѣ имущи акы кровавы, въсходящи с вечера по заходѣ солнечнѣмь. Пов. врем. лет, 110 (1377 г. ← нач. XII в.). 1161: В то же веремя бысть знамение в лунѣ ... и бысть образъ ея яко скудно, черно, и пакы бысть яко кровава, и потом бысть яко двѣ лици имущи — одино зелено, а другое желто. Ипат. лет., 516 (XV в.). Инии же камение пращами метаху, и яко тучя съ небесе идяше, и яко покрытися свѣту дьневному. Велико же смѣшение бѣ биющихъ и бьемыхъ. ... Небо же бо бяше помраченно и кроваво. Александр., 64—65 (XV в. ← XII в.). Уже бо всташа силнии вѣтри с моря, прилелѣяша тучю велику на усть Нѣпра, на Русскую землю. Ис тучи выступи кровавыя оболока. Задон. К-Б, 549 (XV в. ← XIV в.). Прилѣлѣяшас(я) великиа тучи по морю на Рускую землю, из них выступают кровавыя зори. Задон. Ист.-1, 542 (кон. XVI — нач. XVII в. ← XIV в.). Бывши же святѣи службѣ в год причастия святых таинъ, приступающе и видяще лица кацѣ, грѣхомъ кто повиненъ есть: овѣмъ лица бяше яко очадѣла, а другим яко огнена, а инемъ кровава и темна. Измар., 82 об. — 83 (XVI в. ← XIV—XV вв.). 1430: Въ Смоленьсце явися волкъ голъ, безъ шерьсти, и много людеи ѣлъ, а въ Троцехъ озеро стояло семь днеи кроваво. Ерм. лет., 146 (XV в.). И солнце въсиа на воды, и видѣ Моавъ противу на водах яко луча кровавы, и рече: Кровь си есть от оружиа. Библ. Генн. 4 Цар. III, 22—23 (1499 г.).

4. Кровопролитный, сопровождающийся кровопролитием.

И мѣсяць бысть яко кровь ... также омрачное тьмное и кръвавое прѣщение являеть, на нихъ же будеть божии гнѣвъ. Апокал. 33—33 об. (XII—XIII вв.).

Образно (о пире-битве).
∆ Наехал Егорий на стадо птиц: „Птицы синицы, / Летите вы на море, / На пир на крававай“. Афан. Лег., 186.
|| Добытый, приобретенный через кровопролитие.

И убѣжавшим имъ къ цьръкви, идумѣи разграбиша Иоананово стяжание, то бо дворъ бысть сохранилище кровавых сокровищь его. Флав. Полон. Иерус., 352 (XVI в. ← нач. XII в.).

● Кровавые слезы — слезы, вызванные сильным горем, страданием.

Тогда восплачют цари и князи горцѣ велми, кровавыя слезы испущающе. Измар., 359 (XVI в. ← XIV—XV вв.).

∆ И зговоритъ благовѣрная царица Елена: „Ои еси ты Илья Муромец с товарищи! отпустите вы Тугарина Змиевича; утрите вы слезы кровавыя, не нанесите на себя клятвы вѣчныя“. Былины Тихонр., 51. На чужинѣ блукаюся, / Марне сво̃й вѣк трачу, / За слезами кръвавыми / Свѣтонька не бачу. Головацк. Галицк. нар. песни, 1, 279.
◊ Кроваваго — род. пад. ед. ч. Ср. р.; кровавѣ — предл. (мест.) пад. ед. ч. ж. р. крат. форма; кровави — им. пад. мн. ч. м. р. крат. форма; кровавыя — им. пад. мн. ч. ж. р.; кровавыя — вин. пад. мн. ч. ж. р.

Словарь-справочник "Слова о полку Игореве": в 6 выпусках / АН СССР. Ин-т рус. лит. (Пушкин. Дом); Ин-т рус. яз; — Л.: Наука. Ленингр. отд-ние, 1965—1984

Смотреть что такое "кровавыи" в других словарях:

  • битися — Биться битися сражаться (2): Бишася день, бишася другыи; третьяго дни къ полуднію падоша стязи Игоревы. 18. И соступилися треижды и, тако бьючося, объмеркли. Ж. Бор. Глеб. (Киев), 188 (1489 г. ← XI в.). ...воевашя срацини на Афракию, греческыи… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • мостити — Мостить мостити настилать, делать настил из чего л. (1): Орьтъмами, и япончицами, и кожухы начашя мосты мостити по болотомъ и грязивымъ мѣстомъ, и всякыми узорочьи Половѣцкыми. 11. 1014: И рече Володимер: „Требите путь и мостите мостъ“, хотяшеть… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • рана — (6) 1. Поврежденное до крови место на теле: Кая раны, дорога братіе, забывъ чти и живота, и града Чрънигова отня злата стола, и своя милыя хоти, красныя Глѣбовны, свычая и обычая? 13 14. Се у Римъ кричатъ подъ саблями Половецкыми, а Володимиръ… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»